Tuesday, March 16, 2010

Amanda kriminalgenre

Jag tycker att det är svårt att sätta fingret på vad boken tillhör för genre. Det finns delar i boken då den lutar mot en klassiker, då det är en realistisk händelse. Men poliserna jobbar på olika sätt och jämför man med Arthur C Doyles böcker med Sherlock Holmes och Dr. Watson så är Van Veeteren eller snarare hans chef som Sherlock och alla de andra poliserna som "Watsons". Chefen styr och ställer är ganska arg vilket kanske inte matcher med Sherlock särskilt bra men det är ändå han som bestämmer. Van Veeteren Under sig har han allt sina poliser som tar ordet från honom och hjälper honom att lösa mordet, det är en tanke.

Ett inslag av en psykologisk kriminalromanen måste jag också påstå att den är. Vi får veta mycket om mördaren, följer både henne, offren och poliserna. I Början av boken får vi veta att en kvinnas mamma dör. Vi får inte reda på att det är mördaren men man kan ju ana det med tanke på att mamman vill att dottern ska slutföra någonting.

Men sen tycker jag att det är lite av en polisroman eftersom poliserna jobbar som ett team och löser fallet tillsammans. De har möten och delar upp arbetet inom de områdena som poliserna är bra på. De fungerar bra tillsammans och klarar sig inte sig själv utan behöver allas kloka huvuden.

Jag skulle nog vilja säga ett "Kvinnan med födelsemärket" är övergripande en polisroman med inslag av klassikern och psykologiska kriminalromanen. Anser tycker att det var en toppen bok faktiskt. Kan verkligen inte påstå att den var dålig. Jag kan verkligen rekommendera den till de som tycker om att lösa morden med poliserna och gillar verklighetstrogna böcker.

No comments: