Wednesday, March 17, 2010

Christian, Citat 4-7

citat 4
sid 114

Heinemann kommer med en uppförstorad kopia av ett foto

"Fotot föreställer avgångsklassen, ja, det heter faktiskt så, från Krigsmaktens Stabsskola 1965. Tredje man från vänster i nedersta raden heter Ryszard Malik. Näst längst till höger i mittraden står Rickard Maasleitner."

Det här första gången polisgruppen finner ett samband mellan de båda mördade männen. Gruppen förstår vikten av fyndet. Alla på fotot som bor i landet kommer att förhöras så snart som möjligt. Från att inte kunna koppla ihop två mord, kan plötsligt en hel klass bli offer för en mördare - 33 personer.
Hela polisavdelningen blir inblandad.

citat 5
sid 152

"När Innings just skulle klva in på Le Bistro, hejdades han i dörren av en vaktmästare som gav honom ett kuvert och bad honom att gå ut på gatan igen. Förbryllad gjorde han som han blivit tillsagd, öppnade kuvertet och fann en adress till en annan restaurang."

Mailik, Maasleitner, Innings och Biedersen hade någon sorts relation tidigare. Nu framstår den som underlig, med ändrad mötesplats och försiktighet. Man anar att något hänt tidigare, som inte tåler dagens ljus, och att minst de fyra varit inblandade.


citat 6
sid 171

"Fick korn på den här galna kvinnan och oskadliggjorde henne en gång för alla. Utan inblandning av Innings."

När Innings träffade Biedersen hade han fått ett vapen. Han kom hem och gömde det i sitt garage. Hans tankar har på några timmar förvandlats från ett vanligt familjeliv till att vilja att en person ska dö, men helst utan egen inblandning. Allt för att undanhålla något i sitt förflutna, ännu okänt för läsaren.


citat 7
sid 191

Van Veeterens personlighet

"Ingetdera är nyttigt för mig, i vaje fall inte cigaretterna. I samband med hans tarmcanceroperation för ett år sedan hade en aningslös läkare förklarat att det inte skulle skada med ett glas öl då och då - Van Veeteren hade omedelbart lagt detta råd på minnet, och han visste att han aldrig skulle glömma det, om han så blev 110 år gammal."

Van Veeteren beskrivs som en vanlig person. Han lever inte sunt, han både röker och dricker. Han gnäller över sin förkylning, och anser att den är orsak till att han inte orkar spela badminton en liten stund ens. Konditionen och motivationen är låg. Han räknar med att andra i gruppen löser morden.

No comments: