Tuesday, March 23, 2010

Kriminalgenre till "Kvinnan med födelsemärket"

Det känns som att alla genrer har mer eller mindre ett sammanhang med boken. Tex att det är en stadsmiljö från Polisromanen, ingen vet var människosjälen döljer från den psykologiska kriminalromanen och samhällskritisk och samhällets baksida från den hårdkokte amerikanske kriminalromanen. Lite smått och gott från alla.

Men den genre som den mest överväger till, är genren polisromanen. Det är ju storstadsmiljöer dom jobbar i och att i hela boken jobbar dom i rutiner. Dem knakar dörr, förhör personer, tar reda på bakgrunder om personer och om det finns någon koppling eller sammanhang mellan dem, har misstänkta. Mer eller mindre allt som en vanlig polisrutin innebär.

Dom jobbar ju även i kollektiv, dvs att det är en hel grupp från polisen som jobbar med fallet och löser det och inte bara en enstaka detektiv eller person. Dem är ju 10 st i boken (Van Veeteren, Münster, Reinhart, Rooth, Jung, Heinemann, deBries, Ewa Moreno, Hiller och Widmar Kruse) Med detta överväger allting till att boken tillhör genren Polisromanen.

Händelserna i boken kan absolut ske i verkligheten dvs att den är realistisk, vilket gör den väldigt bra och spännande!

No comments: