Sunday, March 21, 2010

Christian, Citat 8-11

Citat 8

Sid 204

”Hustrun såg upp från spisplattorna som hon just var i färd med att rengöra med hjälp av ett nytt medel som hon hittat i butiken under gårdagen och som sades vara effektivare än alla andra kända märken.”

I denna extremt långa mening, 37 ord, inga kommatecken, beskriver författaren som en enda lång tanke – en hemmafru, en kvinna som går på reklamens budskap och den bild som författaren vill vi ska se av fru Biedersen.

Citat 9

sid 219

”Att få fatt i gärningsmannen…kvinnan. Sedan skulle förstås andra ting vidta, andra hjul börja rulla – förhör och häktningsförhandlingar och andra formella procedurer i det lagliga maskineriet, men det var någonting annat. Jakten skulle vara över.”

Van Veeteren anar att hans roll är att jaga ett byte, och när jakten är slut, har han fullföljt sin uppgift. Ungefär samma situation för den han jagar - när mördaren är klar, är jakten klar.

Citat 10

Sid 235

”Det sk tågspåret – innebärande att Maria Adler skulle ha rest med 18.03-tåget från Maarsdams centralstation, destinerad norrut – kunde varken bekräftas eller avskrivas.”

När utredarna nu äntligen fått ett namn på kvinnan de sökte för morden, gick det inte att bekräfta att hon varit på tåget, det trovärdiga vittnet hade bara sett ett skinhead. Polisen hade inte en tanke på att hon kunde vara förklädd eller förändrad. Intressant, men ganska dåligt av polisen. Mördaren hade ju visat tidigare att det gick att komma undan.

Citat 11

”-Okey, vi får väl ta det lite försiktigt, då. Hur långt är det till Wahrhejm? –Arton kilometer. Vi är där på tio minuter. Ska vi sätta på ljuset? –Ljuset? Nej, för fan. Diskretion, sa han, Munchel.”

När det äntligen finns en möjlighet att fånga mördaren, har inte van Veeteren mycket till övers för polischefen i det distriktet. Poliserna som skickas ut, har ingen aning om allvaret. Författaren vill förklara skillnaderna i effektivitet mellan olika polisgrupper.

2 comments:

Karolina said...

Citat 10 är spännande för att nu har de en ledtråd om vart mördaren är på väg...

Anonymous said...

Bra att du uppmärksammade "felet" i texten. Det gillar nog Camilla ;)Bra citat, bra tankar finns inte så mycket att klaga på.