Tuesday, March 23, 2010

Christian, kriminalgenre

"Den psykologiska kriminalromanen"

Kvinnan med födelsemärke

Boken börjar beskriva en kvinna, som är ensam besökare på sin mammas begravning. Mamman hade gett dottern ett viktigt uppdrag före sin död. Redan här anar man att denna dotter blir viktig längre fram. Dottern beskrivs som lite speciell, och att hennes uppväxt kan inte varit helt normal.

Dottern nämns inte på ett tag, men det är klart att hon kommer att återvända i boken.

En liten grupp poliser arbetar till en början med de första morden, alla där har var sitt ansvar, ingen ensam ansvarig - eller hjälte arbetar ensam. Efterhand som polisen ser ett samband mellan de olika morden, växer gruppen, och alla delar på uppgifterna. Van Veeteren tänker t o m att han hoppas att en av de andra i gruppen ska lösa morden.

Mordoffren och deras vänner beskrivs ganska noggrant, och det har inte alltid med själva handlingen att göra. "Den lille tyskläraren" som förbises av omgivningen, fru Biedinger som mindre vetande hemmafru, Van Veeteren som lite trött på det hela, poliserna som sänds ut för att arrestera Biedinger tar det lugnare än vad de borde.
Man förstår mördaren som en besatt person, mycket noggrann i förberedelserna, och med ett klart motiv (dock inte för läsaren i början).

Det flyter lite ihop med "polisromanen", rutinarbetet beskrivs noga, t ex när det gäller att söka upp alla i militärskolans klass, förhören hemma hos människor.
Alla i polisgruppen verkar vara viktiga för utredningen, och tillsammans löser de mordfallen, lite långsamt verkar det, men det fungerar.
Det är typiskt storstadspolisarbete, ganska många medarbetare, det finns bil att låna och man kan ringa till en annan mindre stad och begära hjälp av polis.
Som i "den hårdkokta kriminalromanen" visar den samhällets baksida med brott och trasiga människor.
Liksom "pusseldeckaren" är gåtan lite knepig, även om det finns gemensamma punkter i brottet (vänner, samma klass). Det tar lite tid innan allt hänger samman.
Författaren beskriver ofta andra människors beteende, både positivt och negativt, precis som i "Klassikern".

Mördarens tankar kommer fram, de skyldigas tankar beskrivs. De som begått brottet är beredda att mörda för att komma undan.

1 comment:

Fjortis93 said...

Jag har alltid beundrat dig på avstånd, Men nu vill jag ha dig i min säng. Hör av dig så fort som möjligt <3
Pussar och kramar Emil