Thursday, March 18, 2010

Jenny citat 6-10

citat 6: s. 207
''- Berätta, bad han när de slagit sig ner i hennes rum med snedtak och blå tapeter. Ni hade sett en kvinna som använde en bandspelare i en telefonhytt, om jag förstod det rätt ? Hon nickade.
-Här ute i hallen. Den är till för oss som hyr rummen. Ja, mot luren..en sån där liten kasssetthistoria.
- Vem då ? Frågade Van Veetern.
- Fröken Adler, hon som bor här brevid.
-Adler ? sa Van Veetern.''


Efter det tredje mordet, har polisen kontaktat tidningen om hur det ligger till och mördaren är ute efter en speciell militärgrupp. Kriminallarna berättar då får tidningar att dom behöver all hjälp med att hitta mördaren. Dom får in många uppgifter, men det är speciellt tre som är intressanta. Van Veetern tar hand om ett av dom. Citatet handlar då om att Van kontaktar en kvinna som heter Katrine Kroeller som har iakttagit en kvinna som har hållit upp en bandspelare mot en telefon. Det blir allt spännande när man läser eftersom nu är polisen på rätt spår och spåren blir allt bättre och bättre. Polisen är hela tiden så nära, men varje gång så är det alltid något som kommer i mellan.

Citat 7: s.224
- Jag börjar tro att hon är landets mest iakttagna kvinna, i själva verket. Dom har ju sett henne överallt, tamejfan. På restaunger, fotbollsmatcher, parkeringsplatser, kyrkogårdar ... i taxibilar, bussar, affärer, biografköer. Van Veeteren tittade upp. -Vänta lite, sa han. Säg om det där! -Vad då? sa Reinhart. -Det där du rabblade upp. -Vad fan då för? Van Veeteren viftade avvärjande med handen. -Strunt i det. Kyrkogårdar...


I mitt sjätte citat så nämner jag då om att Van Veeteren som tar han om ett tips som hjälper polisen att få mer spår och ledtrådar om mördaren. Men dom vet fortfarande inte vad hon är och vad hon gör. I detta citat sitter Van Veeteren och Reinhart och snackar. Dom har fått in flera tips på att människor har sätt henne överrallt och det gö det mycket svårare för polisen. Då dom måste gå igenom alla tips och information dom har fått. Då Reinhart börja prata om vad människor har sätt henne, nämer då han kyrkogården. Van tänder till direkt, fotografierna från Ryszard Maliks bergavning och på bilderna ser han en kvinna som han vet direkt är mördaren. Nu när man väl har kommit så längt i boken att den nästan tar slut vill man sluta läsa den och varje kapitel blir allt spännande.

Citat 8: s. 234

'' Trettifem unga män. Fem döda. Tre av dem genom denna kvinnas försorg.''

Citatet handlar om Maria Adler ''mördaren''. Då Van är hemma sitter han och tänker på hur en sådan kvinna av den storleken och åldern kan göra något såhär och varför hon gör det. Det jag tycker är annorlunda med boken är att kvinnan är en mördare och det är oftast män som är det. Att en kvinna har mördat fem personer och är på väg att mördar fler. Oftas ses kvinnor som svag och inte kan göra samma saker som männen. Det är ju delvis sant, men i alla fallen är det ju inte så.


Citat 9: s. 241
'' - Var dom invandrare? frågade den vakthavande konstaplen. -Nej, sa Van Veeteren. Bodybuilders, snarare. Varför skulle dom vara invandrare.''

Citatet är om när Van är på väg hem och blir på hoppad av några ungdomar. När han sen kommer tillbaks till polisen frågar konstaplen han om dem är invandrare. Man kan ju alltid fråga sig det, man varför tror folk att när någoting har hänt så är det alltid invandare som är inblandade. Det kan ju lika bra vara någon annan som inte är invandrare. Jag tycker det är fel att man alltid ska tro det. Det är ju som att dra alla över en och samma kant, bara för någon har gjort något dumt så är inte alla invandare så.

Citat 10: s.254

''-Fru Biedersen ?
-Javisst.
- Mitt namn är Pauline Hansen, Jag är en affärsbekant till er man, men jag tror inte vi har träffats?
-Nej..nej, det har vi nog inte. Min man är inte hemme för tillfället.

Jag valde detta här citat för att men kan gissa på att det är mördaren som ringer hem till sitt fjärde offers hem och snackar med han fru. Mördaren får då reda på att han inte är hemme utan är ute på affärs resor och att han kanske skulle stanna vid familjen stuga. Boken blir bätter då man vet att hon är fortfarande ute efter fler att mörda och hon tänker inte stanna fast hon har läst om sig själv i tidningen och hon vet hur hon ligger till.



4 comments:

Marcus said...

Citat 9. Det är ju en fråga man får i huvudet när man hör om sånt. Hade jag hört att nån har blivit överfallen så hade jag också trott att det är invandrade.

Marcus said...

Citat 10. jag håller med dig att boken blir bättre att läsa men det är också modigt att dottern är fortfarande ute och mördar medan hon vet att folk kan se henne.

Philip said...

Citat 9. Kan bara säga en sak: Fördomar

Jenny said...

Alla har sina fördomar, men det behöver just inte vara mot invandrare.